De ce zebrele au dungi ?

Oamenii de stiinta au reusit, in sfarsit sa afle raspunsul la o intrebare care ii dadea batai de cap chiar si lui Darwin. Noi cercetari indica faptul ca zebrele au dungi pentru a-i induce in eroare pe pradatori.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland, Australia, au folosit un model computerizat pentru a demonstra ca modelul pe care ii prezinta pielea zebrelor creeaza o iluzie optica atunci cand animalele se misca.

Analizand fotografii si materiale video cu zebrele, oamenii de stiinta au constatat ca modelul alb cu negru este vazut, de alte animale, ca „o informatie inselatoare”. Astfel, modulul indice in eroare pradatorii (vorbim aici de o gama larga de creaturi, de la insecte la feline mari) si ajuta zebrele salbatice sa scape cu viata. Multe animale, printre care si oameni au ceea ce se cheama „mecanism de detectare a miscarii”. Aceste circuite neuronale proceseaza directia a ceva ce pare sa se miste in functie de conturul obiectului sau fiintei.

„Dungile zebrelor i-au intrigat pe biologi de mult timp”, a declarat dr. Martin How. „Teorii anterioare care au analizat functia dungilor au inclus semnalele sociale de comunicare, camuflajul in amurg sau zori in habitatele ierboase si asa-numitul efect de orbire atunci cand animalul este urmarit de pradatori sau insecte care se hranesc cu sange”, a mai explicat acesta.

Potrivit specialistului, dungile verticale, inguste, de pe spatele si gatul zebrelor, combinate cu dungile mari din lateralul corpului dau nastere unor semnale neasteptate de miscare, care devin si mai puternice atunci cand un intreg grup de zebre se pune in miscare. „Noi sugeram ca aceasta iluzie ii face pe pradatori sa interpreteze gresit directia in care se deplaseaza zebra”, a mai explicat dr. How.

Rezultatele studiului au implicatii pentru studiul modelelor in animale, deoarece exista si alte specii care folosesc modelele de pe corp pentru a se salva. De asemenea, studiul ii poate ajuta pe specialisti sa inteleaga si modul in care functioneaza echipamentele de camuflaj folosite de oameni.

Sursa

Facebook Comments
loading...

Check Also

Acest bărbat a arătat cum să te salvezi de urs!

Suedezul Ralph Persson se plimba cu soția și cu câinele prin pădure, brusc câinele a …

1

Pescarul nici nu știa că 10 ani păstra la el o comoară de 100 milioane de dolari

În timpul unei furtuni pe malurile insulei Palawan, un pescar din Filipine cu ancora bărcii …