Cele mai influente cărți al secolului XX (Partea 1)

Ebenzer Howard ”Garden Cities of Tomorrow” (1905)

2

Aici sunt puse bazele urbanității moderne și a cunoștinței urbane. Ideea de ”oraș-grădină”, se reflectă în planificarea urbană a multor capitale și suburbii din întreaga lume. Constructivismul utopic ai acestei cărți a servit dezvoltarea ideii de orașe puternice și direcției arhitecturii în stil eco-tech.

Otto Weininger ”Sex și Caracter”(1902)

3

Această carte poate ocupa locul în această listă chiar bine meritat, deoarece a influențat, probabil, toate tipurile de fobie socială: homofobie, xenofobie, rasism, sexism, antisemitism. Totuși, un raționament pseudo-științific convinge cititorul că sexul feminin este inerent într-un grad scăzut de conștientizare, senzualitate, neproductivitate și imoralitate.

Max Weber ”Etica protestantă și spiritul capitalismului” (1905)

4

Dacă nu doriți să priviți prost într-o conversație cu un sociolog, numaidecât menționați această carte. Pentru că această carte să vă fie de folos, nu e numaidecât să fiți protestant sau antreprenor. ”Secretul succesului” economiei Anglia și Statele Unite ale Americi, începând cu ”new age”, le găsești în această carte. E una dintre cele mai influente cărți sociologice.

Bertrand Russell, “De ce eu nu sunt un creștin?” (1927)

5

Într-o formă populară, cartea respinge dovezile existenței lui Dumnezeu, din punctul de vedere al logicii științifice formale. Ea afectează mișcarea anticlericală libertariene în America, Europa și China. Copiile acestea cărți într-una dintre publicațiile sovietice au totalizat 200 000 de exemplare.

Martin Heidegger “Being and Time” (1927)

6

Cea mai importantă lucrare a filosofiei europene continentale. Încă o dată ridică problema ”existenței”, ce-i dă conținut și legătură cu timpul. Cartea a influențat existențialiștii și hermeneutica postmoderne ale secolului XX.

Rene Guenon ”Le Roi du Monde” (1927)

7

 

 

 

Cartea, care a adunat în una tradiții religioase și filosofice europene, islamice, evreiești, indiene și altele. Pentru prima dată practicile ezoterice, mistice și credințe ale diferitor culturi au fost unite sub aripa ”Tradiției Primordiale”, a adevărului etern. Ea a susținut punctul de vedere opus a filosofiei de masă europeană a omenirii. Această influențează ideologii conservatoare ale celor mai diverse curente.

Julius Evola ” Imperialismo pagano” (1928)

8

O carte controversată, care a inspirat cu critica lui aspră asupra societății occidentale și dezvoltarea unui număr foarte mare de gânditori tradiționaliști din întreaga lume. Fanii acestei cărți erau fasciștii italieni și naziștii germani și neo-fasciștii – cartea a fost un manifest real al naționalismului, rasismul dislocat (în sânge și în spirit).

Leon Trotsky “Revoluția permanentă” (1930)

9

Cartea a inspirat cât și revoluționarii romantici, cât și teoreticieni serioși. Cu toate acestea, în timpul McCarthyism nu era timp de romantism. Oamenii bogați din SUA aveau dureri de cap, când auzeau doar denumirea acestei cărți. Faptul că teoreticienii revoluției permanente, începând cu Marx, (precum și A. Parvus, L. Trotsky) erau evrei, au generat o mulțime de teorii ale conspirației. Dar în USSR autorul cărții era aproape să i se atribuie trădare de Patrie pentru refuzul de a restricționa construirea socialismului în țara lui.

Jose Otrega Gasset “Revolta maselor” (1930)

10

Problema a societății s-a ridicat în carte, atunci când încă această nu era ”mainstream”. Pentru prima dată, autorul a descris societatea modernă, ca urmare a ”revolta maselor”, arta de masă și de cultură de slabă calitate. Cultul persoanei medii, care impune tuturor vederea lui mediocră și grosolănia – este principalul flagel al timpului nostru. Cartea a prezis în mare măsură debutul fascismului în Europa.

Dale Carnegie “Cum să câștigi prieteni și cum să devii influent” (1936)

11

Doar în Statele Unite ale Americii s-au vândut 5 milioane de copii acestei cărți. Timp de 10 ani a fost menținută în lista de bestseller-uri din ”The New York Times”. Unii numeau cartea pentru o persoană de succes alții o numeau biblia rataților, dar efectul asupra comportamentului mai multor generații de cititor a fost unul extraordinar. Mai ales rețetele din această carte sunt des folosite în domeniul comercial (de ex. în marketing).

 

Facebook Comments
loading...

Check Also

cover

Un pictor din Franța transformă unele case obișnuite în adevărate opere de artă

Patrick Kommesi știe cel mai bine că străzile nu trebuie să fie sumbre și pline …

7

8 cele mai uimitoare sculpturi din lume

Călătorind, cu siguranță ați observat că fiecare oraș are sculpturile sale, care e un lucru …